Yoga

Prana Yoga Flow

Prana Yoga Flow is een yogavorm ontwikkeld door Alberto Paganini. Een yogavorm die wordt beschreven als: “een creatieve, dynamische en ontspannende yogastijl die je springlevend maakt, je hart opent en je geest tot rust brengt.”

Prana Yoga Flow is een energieke vorm van yoga. Zonnegroeten en houdingen volgen elkaar op waardoor er een vloeiende stroming van beweging, bewustzijn en adem ontstaat. Deze yoga vorm is een volledige work-out voor lichaam en geest. Het activeert een helende en sterke energiestroom, alertheid en vitaliteit. Door de ononderbroken aandacht (flow) voor de houdingen laat je het denken stoppen en creëer je rust en ruimte in het hart en hoofd.

“kracht in de benen, openheid in het hart, en rust in het hoofd” 

Opzet van de les:
Elke les begint met een kleine warming-up om de spieren lekker los en wakker te maken. Gevolgd door een reeks zonnegroeten (Surya namaskars): een serie yoga houdingen die achter elkaar worden uitgevoerd in combinatie met de adem. Zonnegroeten maken de wervelkolom sterk en soepel en het lichaam klaar voor de flow.

De zonnegroeten worden vervolgens opgevolgd door een aantal (gemiddeld 12) houdingen (asana’s). Deze houdingen worden aan elkaar verbonden door middel van vinyasa’s: een soort kleine zonnegroet die twee verschillende houdingen met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat er een vloeiend geheel tussen de houdingen, een flow. De lessen worden daardoor een dynamische stroom van beweging, bewustzijn en adem (prana).

Na de houdingen (de flow) is er altijd een ademhalingsoefeningen (pranayama) voordat er afgesloten wordt met een volledige ontspanning. Deze ademhalingsoefening activeert de energiestroom in het lichaam en geeft je een anker om uit het hoofd in het hart te komen.

De opbouw van elke Prana Yoga Flow les is altijd hetzelfde. Ook de houdingen uit de flow zijn (bijna) altijd hetzelfde. Hierdoor krijg je de gelegenheid de houding steeds meer uit te diepen, grenzen op te zoeken en blokkades op te lossen. Maar met elke houding is er een variatie mogelijk wat de les toch diversiteit mee geeft. Ook het thema, de intentie, die elke les verschilt, geeft dezelfde houding toch weer een andere dimensie mee.

Prana staat voor levenskracht
Yoga voor verbinden, evenwicht, harmonie en eenheid
Flow voor een vloeiende en vitale doorstroming van de levensenergie, ademhaling
en de bewegingen en houdingen ten opzichte van elkaar

Hatha yoga

Hatha yoga is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroe. Hierdoor is het een hele open stroming en zeer toegankelijk voor iedereen. Het is de oudste yogavorm die al meer dan duizenden jaren wordt beoefend.
De Indiase geleerde en filosoof Patanjali schreef één van de belangrijkste teksten uit de yogaliteratuur, de yogasoetra’s. Hierin beschrijft hij acht stappen, ook wel leefregels genoemd, over hoe je een zinvol leven kunt leiden. De derde en vierde stap, asana en pranayama, vormen samen de basis van de hatha yoga. Asana betekent houding en pranayama staat voor de beheersing van de ademhaling.

Hatha yoga bestaat uit houdingen en ademhalingsoefeningen. De houdingen maken het lichaam krachtiger en soepeler en zorgen voor een betere conditie. Door deze houdingen te combineren met een bewust ademgebruik, kun je blokkades en overbodige spanningen beter loslaten. De houdingen gaan dan gemakkelijker en hebben meer effect. Door het doen van de houdingen wordt je bewuster van wie je bent en hoe je in elkaar zit. Yoga brengt je lichaam in topconditie, en daarmee je geest.

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor rust. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën heerlijk samen. Een hatha les bestaat uit een begin meditatie waarin je de tijd krijgt om even tot rust te komen. Even uit het hoofd met al die gedachtes. Even weg van alle drukte. Daarna volgen de houdingen die zorgen voor de energie, kracht en soepelheid. De les wordt altijd afgesloten met een begeleidende liggende meditatie, waarbij het lichaam heerlijk de gelegenheid krijgt om te ontspannen en de geest de tijd krijgt om stil te worden.

De rol van hatha docent is anders dan bij bijvoorbeeld de Prana Yoga Flow. De precisie van een houding is veel minder belangrijk. Mensen worden niet gecorrigeerd. Het is een veel zachter vorm van yogales geven. Hatha yoga is in een veel rustiger tempo met veel meer tijd voor je eigen concentratie en reflectie. Meer opzoek naar die innerlijke stilte. Er is veel meer ruimte om dieper in te gaan op het thema, de intentie, waarmee de les wordt gegeven.

Hatha Yoga +

Een Hatha Yoga+ les is een “gewone” Hatha les met meer aandacht, hulp en verdieping voor één specifieke asana (houding), flow (beweging) of een pranayama (ademgebruik) per les. Er wordt meer uitleg gegeven wat een asana doet met de verschillende lichamen: fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel. De houding wordt uitgebreid voorgedaan en je wordt indien nodig gecorrigeerd voor de juiste alignment.
Door bewust een les met één asana bezig te zijn, ervaar je het doel van deze ene houding.

Door de extra uitleg en begeleiding leer je beter de asana, flow of pranayama, de filosofie van de yoga, maar vooral beter het eigen lichaam kennen. Waar zitten mijn spieren, waar ben ik flexibel, waar zitten mijn blokkades en waar is er juist ruimte. Door het lichaam beter te leren kennen, leer je jezelf beter kennen. Je kunt sneller door hebben wanneer het lichaam signalen afgeeft van vermoeidheid, onrust, pijn, verdriet etc. Je leert je eigen grenzen op te zoeken en te herkennen.

Door op de juiste manier een asana, flow of pranayma te beoefenen, voorkom je:

  • blessures.
  • zorg je ervoor dat de energiestroom die een asana creëert op de juiste manier kan stromen.
  • zorg je voor een beter herstel van het lichaam. De hele dag zitten of staan we vaak verkeerd door onze werkzaamheden, mobile telefoon gebruik enzovoort. Door het lichaam weer op de juiste manier uit te lijnen geeft dat verlichting en kan het lichaam herstellen.

De Hatha Yoga+ les is een verrijking voor mensen die al wat langer aan yoga doen, maar ook een aanrader voor mensen die net beginnen met yoga, omdat er meer persoonlijke aandacht is.